Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Wielkanocne Potrawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Offline #1 Drabcia

Drabcia

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 72 postów

Napisano 25 marzec 2010 - 20:38

Hej ;) Jak to w swieta bywa rodzinka sie zapowiedziala na obiad w 2 dzien swiat. Szczerze to nie wiem co tak naprawde wypadaloby przygotowac. Czasu na przemyslenia zostalo niewiele, wiec licze na wasza pomoc ;) czekam na propozycje i przepisy. pozdrawiam :P
Profesjonalna stylizacja paznokci oraz zabiegi pielegnacyjne dloni.Zapraszam na - www.maseknails.blogspot.com

Offline #2 urami

urami

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 14
  • PipPipPipPip
  • 1298 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:......

Napisano 25 marzec 2010 - 21:09

Hej <_< Jak to w swieta bywa rodzinka sie zapowiedziala na obiad w 2 dzien swiat. Szczerze to nie wiem co tak naprawde wypadaloby przygotowac. Czasu na przemyslenia zostalo niewiele, wiec licze na wasza pomoc :angry: czekam na propozycje i przepisy. pozdrawiam :D



Zurek z jajkiem i biała kiełbasa..
Good girls go to heaven, bad girls go EVERYWHERE!

Offline #3 slodkara

slodkara

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 8
  • Pip
  • 66 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Dublin
  • Zainteresowania:Moja Jula :-))

Napisano 25 marzec 2010 - 22:44

żurek na pierwsze danie...a na drugie de volai z ziemniaczkami, sosikiem grzybowym i buraczkami, bądż marchewka z groszkiem,zasmażana kapusta,zraziki, dla odmiany frytki...ehh dużo tego <_<

http://www.video-kuc...6/Żurek-przepis

fajna stronka:) bede próbować tego żurku choc polecam najpierw zasmażyć boczek i szyneczke z cebulką na masełku i potem dodać do żurku :angry: mniamii :D

Użytkownik slodkara edytował ten post 25 marzec 2010 - 22:46


Offline #4 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 25 marzec 2010 - 22:47

a moze losos zapiekany ? lub rybka po grecku ?

podaje tez linka do fajnej stronki

http://www.wielkieza...st.php?group=47

Użytkownik kingaj edytował ten post 25 marzec 2010 - 22:51


Offline #5 lena30

lena30

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 1755
  • PipPipPipPipPip
  • 4032 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:...chema mnie interesuje, nie podoba mi się...

Napisano 25 marzec 2010 - 22:56

jak co rok na Wielkanoc przygotuje zupe chrzanowa z biala kielbasa i jajkiem,
a na obiad swiateczny moga byc zrazy, dobre z irlandzkiej wolowinki i bekonu,do srodka daje kawal ogorka kiszonego i papryki swiezej lub cebulki,to wedle uznania (sos grzybowy lub pieczeniowy ciemny),serwuje z ziemniakami i burakami na cieplo
To możliwość spełnienia marzeń sprawia,że życie jest tak fascynujące.Paulo Coelho

Offline #6 Drabcia

Drabcia

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 72 postów

Napisano 25 marzec 2010 - 23:04

zurek to obowiazkowo zrobie <_< mam tylko dylemat co do drugiego dania... o jakis przystawkach tez musze pomyslec.


mam jeszcze jedno pytanko.. to jest moja pierwsza wielkanoc tutaj, wiec sie nie orientuje.. czy mozna gdzies w polskich sklepach nabyc mazurka??
Profesjonalna stylizacja paznokci oraz zabiegi pielegnacyjne dloni.Zapraszam na - www.maseknails.blogspot.com

Offline #7 Cleopatra

Cleopatra

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 10
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5395 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Stomatologia <br />Polityka<br />Historia<br />Muzyka<br />Postcrossing.<br />

Napisano 25 marzec 2010 - 23:18

Puki zyje tutaj, mazurka jeszcze na oczy nie widziałam.
Ja zapewne upiekę jakąś babkę, oraz karpatkę, bo mi ostatnio znajomy smaka zrobił i przepis dobry zaserwował.

Poza tym...własnie zaczynam myślec, przypomniałaś mi ze Świeta tuż tuż...
Czlowiek boi sie czasu - czas boi sie piramid...

Offline #8 Pirate

Pirate

    Pirat

  • Banned
  • 766
  • 8551 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Internet Ocean

Napisano 25 marzec 2010 - 23:43

jak co rok na Wielkanoc przygotuje zupe chrzanowa z biala kielbasa i jajkiem,
a na obiad swiateczny moga byc zrazy, dobre z irlandzkiej wolowinki i bekonu,do srodka daje kawal ogorka kiszonego i papryki swiezej lub cebulki,to wedle uznania (sos grzybowy lub pieczeniowy ciemny),serwuje z ziemniakami i burakami na cieplo


Zamiast o kiełbasie, chrzanie i kiszonych ogórkach pierdoły tu pisać o poważnych sprawach porozmawiać byś raczyła i telefon łaskawie odebrała. Tu piszę - bo wiem że 24/7 tu siedzisz. Nijak inaczej kontaktu nie sposób nawiązać.

Twój zawsze BURAK na ciepło.

Użytkownik cacy edytował ten post 25 marzec 2010 - 23:43

And If I could go back and make my amends,
I'd make all those mistakes again.

 


Offline #9 spinka

spinka

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 26 postów
  • Gadu-Gadu: 3248916
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:bray

Napisano 26 marzec 2010 - 00:34

a moze losos zapiekany ? lub rybka po grecku ?

podaje tez linka do fajnej stronki

http://www.wielkieza...st.php?group=47


@Kingaj a mogłabyś podać przepis na tego łososia zapiekanego?
Byłabym wdzięczna <_<

Offline #10 patrycjaw

patrycjaw

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 21
  • Pip
  • 164 postów
  • Gadu-Gadu: 612667
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:GdyniaPL/DublinIE

Napisano 26 marzec 2010 - 00:39

zurek to obowiazkowo zrobie <_< mam tylko dylemat co do drugiego dania... o jakis przystawkach tez musze pomyslec.


mam jeszcze jedno pytanko.. to jest moja pierwsza wielkanoc tutaj, wiec sie nie orientuje.. czy mozna gdzies w polskich sklepach nabyc mazurka??



Tu już chyba wszystko można dostać :angry:) Ciasta na święta na pewno będą. Jak nie w pl sklepie to w pl piekarni.

Offline #11 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 26 marzec 2010 - 07:58

@Kingaj a mogłabyś podać przepis na tego łososia zapiekanego?
Byłabym wdzięczna :D


jasne
wiec tak <_<

lososia klade na foli aluminiowej i smaruje przyprawami -tj :
-sol (ew vegeta)
-pieprz
-ziola prowansalskie
-czosnek i duzo koperku (ma byc zielono :D
-cytryna (mozna wycisnac sok ,lub poukladac na rybie plasterki )
-maslo (na poslizg :angry: )
zawijam folia "i siup do pieca na 180 st w termoobiegu na ok 40 min

Offline #12 Slodki

Slodki

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 21
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5831 postów

Napisano 26 marzec 2010 - 09:04

40 min to sie troche przegotuje, 30 wystarczy, ja bym nawet na 20 min tylko dobrze rozgrzany, no i zalezy od wielkosci troche, bo jak bedzie 3 kg to faktycznie bardziej 40 minut
Nie jestem ginekologiem, ale moge zerkn??

Offline #13 Jaheira

Jaheira

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • -1
  • PipPip
  • 257 postów

Napisano 26 marzec 2010 - 11:16

A ja na wielkanoc tradycyjnie:

- wariacje z jajek,
- żurek z białą kiełbaską
- bigosik,
- sałatka warzywna,
- babka wielkanocna :)

Offline #14 multikar

multikar

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 4
  • Pip
  • 161 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 26 marzec 2010 - 12:01

Ja też tradycyjnie ,murzyny czyli biała kiełbasa w cieście drożdżowym

Offline #15 biedrona1657

biedrona1657

    biedroneczka

  • Użytkownik forum
  • -38
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Irlandia
  • Zainteresowania:muzyka ,sport ,dobry film ,dobra ksiazka

Napisano 26 marzec 2010 - 12:19

jak co rok na Wielkanoc przygotuje zupe chrzanowa z biala kielbasa i jajkiem,
a na obiad swiateczny moga byc zrazy, dobre z irlandzkiej wolowinki i bekonu,do srodka daje kawal ogorka kiszonego i papryki swiezej lub cebulki,to wedle uznania (sos grzybowy lub pieczeniowy ciemny),serwuje z ziemniakami i burakami na cieplo



az slinka leci :)

jasne
wiec tak :D

lososia klade na foli aluminiowej i smaruje przyprawami -tj :
-sol (ew vegeta)
-pieprz
-ziola prowansalskie
-czosnek i duzo koperku (ma byc zielono :D
-cytryna (mozna wycisnac sok ,lub poukladac na rybie plasterki )
-maslo (na poslizg :) )
zawijam folia "i siup do pieca na 180 st w termoobiegu na ok 40 min

dzieki za przepis ;)

Offline #16 MotherNature

MotherNature

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 9
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6174 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:New Mexico

Napisano 26 marzec 2010 - 13:14

jak co rok na Wielkanoc przygotuje zupe chrzanowa z biala kielbasa i jajkiem,
a na obiad swiateczny moga byc zrazy, dobre z irlandzkiej wolowinki i bekonu,do srodka daje kawal ogorka kiszonego i papryki swiezej lub cebulki,to wedle uznania (sos grzybowy lub pieczeniowy ciemny),serwuje z ziemniakami i burakami na cieplo

Ehhhhh wprosilabym sie ale....chyba ze podrzucisz kierowcy eireann i przyjedzie do mnie bezposrednio pod domek :)
"Piekno jest tylko suma swiadomosci naszych zboczen..."~Salvador Dali~

Offline #17 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 26 marzec 2010 - 13:30

40 min to sie troche przegotuje, 30 wystarczy, ja bym nawet na 20 min tylko dobrze rozgrzany, no i zalezy od wielkosci troche, bo jak bedzie 3 kg to faktycznie bardziej 40 minut


widocznie mam jakis poradziecki sprzet :D u mnie musi sie piec 40 min

co tam jeszcze zrobie na swieta -na pewno tradycyjna salatke warzywna ,jajka z farszem pieczarkowym w majezonie :) moze tatar ,rybe po japonsku i jakis schabik upieke lub karkowke
e tam wielkie swieta :)

Użytkownik kingaj edytował ten post 26 marzec 2010 - 13:31


Offline #18 CarollQ

CarollQ

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPipPip
  • 4514 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Meath

Napisano 26 marzec 2010 - 13:51

Ja na przystawke polecam pieczarki faszerowane :)

W moim domu rodzinnym na wielkanoc robi sie to od lat, wiec i ja robie, wg takiego przepisu :
http://www.cooking.p...&...ja=1642&w=1
"To w tera?niejszo?ci drzemie ca?a tajemnica. Je?li szanujesz dzie? dzisiejszy, mo?esz go uczyni? lepszym. A kiedy ulepszysz tera?niejszo??, wszystko to, co nast?pi po niej, równie? stanie si? lepsze. [...] Ka?dy bowiem dzie? nosi w sobie wieczno??."Paulo Coelho

Offline #19 emka75

emka75

    Stały bywalec

  • Użytkownik forum
  • 6
  • PipPipPip
  • 601 postów
  • Gadu-Gadu: 298438
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Ballsbridge, Dublin 4

Napisano 26 marzec 2010 - 13:58

A ja polecam ten wiosenny sos - do jajek, mięs, pasztetów i nie tylko:
http://www.kuchniana...s-wiosenny.html

Offline #20 spinka

spinka

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 26 postów
  • Gadu-Gadu: 3248916
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:bray

Napisano 26 marzec 2010 - 20:44

jasne
wiec tak :)

lososia klade na foli aluminiowej i smaruje przyprawami -tj :
-sol (ew vegeta)
-pieprz
-ziola prowansalskie
-czosnek i duzo koperku (ma byc zielono ;)
-cytryna (mozna wycisnac sok ,lub poukladac na rybie plasterki )
-maslo (na poslizg ;) )
zawijam folia "i siup do pieca na 180 st w termoobiegu na ok 40 min


Zrobiłam sobie dzisiaj na obiadek ;)
Polecam!
Rybka wyszła pyszna :lol:
Jeszcze raz dzięki za przepis!




PLka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.