Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

łatwe Szybkie I Smaczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
105 odpowiedzi w tym temacie

Offline #1 brzydki

brzydki

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 221
  • PipPipPipPipPip
  • 4860 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 29 sierpień 2009 - 11:33

chciałbym, żeby każdy, kto zna jakiś nietypowy przepis podzielił się nim tutaj.

Chodzi o rzeczy proste do zrobienia, składnikowo nieskomplikowane, za to smaczne i oczywiście mało znane.
Jako przykład i zarazem otwarcie podam coś, co już opisałem w innym wątku, ale natchnęło mnie do stworzenia tegoż:lol:

Składniki: cukinia i ser rokpol (załączony na zdjęciu),

cukinię kroimy w talarki, ze skórką rzecz jasna, kładziemy na blachę posmarowaną olejem, na każdy plasterek cukinii nakładamy odrobinę tego sera - tak, aby było go sporo, ale nie spadał. Wstawiamy wszystko do piekarnika 180 stopni. po 10-15 minutach (do czasu aż ser się pieknie roztopi) wyjmujemy i gotowe.

Jest to naprawdę pyszne, łatwe do zrobienia, spróbujcie dziś nawet jako wieczorne przekąski.
I dzielcie się swoimi, offtopy będę usuwał, aby tylko esencja smaku została.

Smacznego!
You come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? Nothing!

Offline #2 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 29 sierpień 2009 - 11:42

wynalazkow nie stosuje w swojej kuchni ale ostatnio podpatrzylam u znajomej takie danie

makaron(ugotowac ) ,cebulka,pieczarki,przyprawy (poddusic ) -wymieszac -wuala

Offline #3 MissHeresy

MissHeresy

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 12
  • PipPipPipPipPip
  • 2947 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 29 sierpień 2009 - 12:06

Fasolka szparagowa (ugotowana na twardo)
Suszone pomidory w oliwie
Parmezan w kawalkach
Suszona cebula (do kupienia w kazdym chinskim sklepie)

Proporcje - jak kto lubi (ja jak jest duzo pomidojow)
Calosc polac troszki oliwa z pomidorow.

I drugie:
cykoria poszatkowana swieza
orzechy wloskie
ser rokfor papillon (najlepszy)
Polac oliwa i wymieszac

I zrec az sie uszy trzesa.
Zambesi

Offline #4 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 29 sierpień 2009 - 12:17

dzial dla leniwych

http://www.wielkieza...st.php?group=34


generalnie polecam te stronke

Offline #5 Cleopatra

Cleopatra

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 10
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5395 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Stomatologia <br />Polityka<br />Historia<br />Muzyka<br />Postcrossing.<br />

Napisano 29 sierpień 2009 - 12:23

dzial dla leniwych

http://www.wielkieza...st.php?group=34


czyli cos idealnie dla mnie :)
Czlowiek boi sie czasu - czas boi sie piramid...

Offline #6 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 29 sierpień 2009 - 12:24

stare ale jare ,szybkie ,tanie i smaczne



ziemiaki ugotowac jak do obiadu

w tym samym czasie pokroic kielbaske ,cebulke i czosnek
i podsmazyc na patelni ,na malym ogniu az kielbaska sie zarumieni

odlac ziemniaki ,ugniesc i wylac zawartosc patelni do ugnieconych ziemniakow.

nastepnie wymieszac do powstania jednolitej "ziemniaczanej masy"
przykryc pokrywka na 5 min -niech dojdzie;)

pyszne do wszelkich zimnych surowek

Offline #7 modrzewie

modrzewie

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 14
  • Pip
  • 148 postów

Napisano 29 sierpień 2009 - 16:23

gulasz ziemniaczany
ziemniaki umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. podsmażyć minutkę na oleju i wlać bulion (powoli bo olej pryska). dusić pod przykryciem ze 20 minut mieszając od czasu do czasu.
uwagi: 1) nie podaję proporcji bo wszystko robię na oko ale tego bulionu wlać nie za dużo - ma być gulasz a nie zupa - tyle żeby ledwo przykrył ziemniaki
2) zamiast bulionu może być woda plus sól, pieprz, czosnek, jałowiec, liść laurowy albo wszelkie zioła dodawane do mięs (np cząber, rozmaryn, estragon, tymianek)
3) podawać z kiszonymi ogórkami, surówkami, czy co tam kto lubi

gęsta zupa z czerwonej soczewicy
dla fanów ubogiej wersji kuchni indyjskiej
przykładowe składniki:
szklanka suchej czerwonej soczewicy
około dwie szklanki wrzątku
mała puszka mleka kokosowego/ewentualnie dwie łyżki wiórek kokosowych
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta chili
sól

Rozgrzać olej i przypróżyć soczewicę przez minutę mieszając. Powoli wlać wrzątek. Gotować ma małym ogniu. Często mieszać przez pierwsze 10 minut, bo soczewica szybko chłonie wodę i zaczyna się przypalać od dołu, jeśli trzeba, dolać trochę wody. Po ok 10 minutach, gdy soczewica wchłonie wodę - i rozgotuje się na papkę, przykryć i gotować jeszcze z 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i chili, pomieszać, pogotować z 2 minuty żeby wszystkie smaki się przeszły. Na końcu dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotowe.

Uwagi:
To jest wersja bardzo podstawowa. Jeśli komuś posmakuje i nabierze wprawy w nieprzypalaniu garnka, można gotować tę zupę z warzywami - przypróżoną cebulą, ziemniakami, kukurydzą, papryką, świeżymi pomidorami, wtedy trzeba gotować trochę dłużej.
Sól i pomidory zawsze dodawać pod koniec gotowania, chyba wszystkie strączkowe szybciej gotują się bez.

Offline #8 brzydki

brzydki

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 221
  • PipPipPipPipPip
  • 4860 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 29 sierpień 2009 - 16:49

gulasz ziemniaczany
ziemniaki umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. podsmażyć minutkę na oleju i wlać bulion (powoli bo olej pryska). dusić pod przykryciem ze 20 minut mieszając od czasu do czasu.
uwagi: 1) nie podaję proporcji bo wszystko robię na oko ale tego bulionu wlać nie za dużo - ma być gulasz a nie zupa - tyle żeby ledwo przykrył ziemniaki
2) zamiast bulionu może być woda plus sól, pieprz, czosnek, jałowiec, liść laurowy albo wszelkie zioła dodawane do mięs (np cząber, rozmaryn, estragon, tymianek)
3) podawać z kiszonymi ogórkami, surówkami, czy co tam kto lubi

gęsta zupa z czerwonej soczewicy
dla fanów ubogiej wersji kuchni indyjskiej
przykładowe składniki:
szklanka suchej czerwonej soczewicy
około dwie szklanki wrzątku
mała puszka mleka kokosowego/ewentualnie dwie łyżki wiórek kokosowych
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta chili
sól

Rozgrzać olej i przypróżyć soczewicę przez minutę mieszając. Powoli wlać wrzątek. Gotować ma małym ogniu. Często mieszać przez pierwsze 10 minut, bo soczewica szybko chłonie wodę i zaczyna się przypalać od dołu, jeśli trzeba, dolać trochę wody. Po ok 10 minutach, gdy soczewica wchłonie wodę - i rozgotuje się na papkę, przykryć i gotować jeszcze z 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i chili, pomieszać, pogotować z 2 minuty żeby wszystkie smaki się przeszły. Na końcu dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotowe.

Uwagi:
To jest wersja bardzo podstawowa. Jeśli komuś posmakuje i nabierze wprawy w nieprzypalaniu garnka, można gotować tę zupę z warzywami - przypróżoną cebulą, ziemniakami, kukurydzą, papryką, świeżymi pomidorami, wtedy trzeba gotować trochę dłużej.
Sól i pomidory zawsze dodawać pod koniec gotowania, chyba wszystkie strączkowe szybciej gotują się bez.

Dzięki modrzewie, ale starałem się uściślić tytuł - raczej nie obiady rodzinne, a coś szybkiego, z paroma składnikami i dobrego. Gulasz jest pyszny, jednak nie mieści się w kategoriach tematu:) i wychodzi 2godzinny procesz przygotowania, a nie 15-20 minutowy. Przekąski, nie obiady.
You come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? Nothing!

Offline #9 modrzewie

modrzewie

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 14
  • Pip
  • 148 postów

Napisano 29 sierpień 2009 - 17:23

Dzięki modrzewie, ale starałem się uściślić tytuł - raczej nie obiady rodzinne, a coś szybkiego, z paroma składnikami i dobrego. Gulasz jest pyszny, jednak nie mieści się w kategoriach tematu:) i wychodzi 2godzinny procesz przygotowania, a nie 15-20 minutowy. Przekąski, nie obiady.


nie załapałam że przekaski. przygotowanie żadnego z tych dań nie zajmuje więcej niż 30 min.

Offline #10 kingaj

kingaj

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 50
  • PipPipPipPip
  • 1724 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:DUBLIN

Napisano 29 sierpień 2009 - 17:25

nie załapałam że przekaski. przygotowanie żadnego z tych dań nie zajmuje więcej niż 30 min.


witaj w klubie :)

Offline #11 melatonina

melatonina

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 październik 2009 - 12:16

Trza by odswiezyc.
Temat - rzeka.

Pappardelle z lososiem wedzonym i rukola - smacznie i bardzo szybko.

Skladniki na 2 porcje:

• 200 g makaronu Pappardelle (lub tagiatelle - najczesciej uzywam tagiatelle - kupuje ten swiezy, bo w 3-4 minuty jest ugotowany)
• 150 ml smietanki kremowki
• starta skorka z 1/2 cytryny (tylko zolta czesc skorki)
• 90 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
• duza garsc rukoli, oplukanej i bez twardych lodyzek
• sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotowac al dente. Odcedzic, zachowujac okolo 1/3 szklanki wody, w ktorej sie gotowal. Makaron wlozyc z powrotem do garnka i ustawic go na wolnym ogniu. Dodac smietanke kremowke, skorke z cytryny oraz kilka lyzek wody, w ktorej gotowal się makaron. Wymieszac i zdjąc z ognia. Dodac łososia oraz rukolę, wymieszac i ewentualnie dodac wiecej wody gdyby sos byl za gesty. Doprawic ewentualnie sola oraz swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Zaraz podawac.

Użytkownik melatonina edytował ten post 08 październik 2009 - 12:17

Dołączona grafika

Offline #12 SuperKtos

SuperKtos

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPipPip
  • 4520 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 08 październik 2009 - 12:47

najtanszy zaje... obiad dla 4-5 osob

Makaron swiderki - Lidl 1eur/kg
Ketchup - Lidl 99c
Ser mozarella tarty - Lidl 1.5eur
2 kielbaski (pork) z Lidla (pakowane po 2 sztuki) 2eur

- Makaron ugotowac (tak z 500gram mysle niecale)
- kielbase pokroic w kostke, podsmazyc
- odlac zbedny tluszcz, wrzucic ugotowany makaron na patelnie, podsmazyc lekko
- dodac ketchup (duzo, z pol butelki), smazyc az prawie zupelnie wyparuje, nie moze byc mokry
- dodac ser (cala paczke 200g) (tarta mozarella), wylaczyc kuchenke, przewrocic lekko makaron, zeby przykryc ser, posypac oregano

gotowe w 15 min, tanie, szybki i pyszne ;)

Offline #13 KawaZchili

KawaZchili

    Nowicjusz

  • Banned
  • 369
  • 0 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 październik 2009 - 12:56

pene w sosie serowo-smietanowym

1 op pene
1 smietana kwasna
ok. 20 dkg. gorgonzoli

makaron ugotowac na aldente, smietane do garnka i na bardzo malym ogniu. Dodac ser (powinno to wygladac jak sos nie wodniste ale tez nie jak krochmal ;))
polac makaron sosem lub wlac sos do makaronu, wymieszac i zapodac glodnym.
Uwaga, ser gorgonzola jest baaaardzo aromatyczny wiec nie kazdemu przypadnie do gustu (cos a'la smierdzace skarpetki;))
Dla mnie jedzenie bomba !!!

Offline #14 Anetkabi75

Anetkabi75

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 174 postów

Napisano 08 październik 2009 - 13:09

Prazonki-pieczonki jak to woli
Potrzebne: ziemniaki, kielbaska, cebula.

Ziemniaki obrac i pokroic w czastki. Kielbase pokroic w kostke. Cebule pokroic w kostke.
W garnku np. takim co robicie sosy itp, ukladac warstwami ziemniaki, kielbaske, cebulke i posolic i popieprzyc kazda warstwe. Na koniec troszke podlac olejem ( nie za bardzo duzo, bo tluszcz z kielbasy i tak pusci. Szczelnie przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 20 minut. Czy gotowe mozna zawsze sprawdzic po miekkosci ziemniakow.
Jest pycha!I syte co wazne.

Offline #15 LouisCyphre

LouisCyphre

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 1
  • PipPipPipPip
  • 1677 postów

Napisano 08 październik 2009 - 13:14

Prazonki-pieczonki jak to woli
Potrzebne: ziemniaki, kielbaska, cebula.

Ziemniaki obrac i pokroic w czastki. Kielbase pokroic w kostke. Cebule pokroic w kostke.
W garnku np. takim co robicie sosy itp, ukladac warstwami ziemniaki, kielbaske, cebulke i posolic i popieprzyc kazda warstwe. Na koniec troszke podlac olejem ( nie za bardzo duzo, bo tluszcz z kielbasy i tak pusci. Szczelnie przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 20 minut. Czy gotowe mozna zawsze sprawdzic po miekkosci ziemniakow.
Jest pycha!I syte co wazne.


o w morde. toz to jedno z najpyszniejszych dan z ogniska czyli po prostu tzw kociolek ;)

jeszcze kapusta i boczek. bez oleju i tym podobnych dodatkow.
It's quarter o'clock. If you missed it, in next 30 minutes there will be another one.

Offline #16 bart10

bart10

    Stały bywalec

  • Użytkownik forum
  • 3
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin
  • Zainteresowania:Szkolenie psow

Napisano 08 październik 2009 - 13:17

Skladniki:chleb,smalec,sol,ogorek kiszony.

Ukroic kromke chleba ,posmarowac smalcem i posypac sola.Ogorek w dlon.
Smacznego



o w morde. toz to jedno z najpyszniejszych dan z ogniska czyli po prostu tzw kociolek ;)

jeszcze kapusta i boczek. bez oleju i tym podobnych dodatkow.



No to teraz narobiles mi smaka.Daawno tego nie jadlem.
Szkolenie psow co niedziele Zapraszam Jesli masz jakies pytania lub problemy z psem to zadzwon do mnieNumer tel znajdziesz w profilu http://www.asterniger.com/

Offline #17 KawaZchili

KawaZchili

    Nowicjusz

  • Banned
  • 369
  • 0 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 październik 2009 - 13:38

Prazonki-pieczonki jak to woli
Potrzebne: ziemniaki, kielbaska, cebula.

Ziemniaki obrac i pokroic w czastki. Kielbase pokroic w kostke. Cebule pokroic w kostke.
W garnku np. takim co robicie sosy itp, ukladac warstwami ziemniaki, kielbaske, cebulke i posolic i popieprzyc kazda warstwe. Na koniec troszke podlac olejem ( nie za bardzo duzo, bo tluszcz z kielbasy i tak pusci. Szczelnie przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 20 minut. Czy gotowe mozna zawsze sprawdzic po miekkosci ziemniakow.
Jest pycha!I syte co wazne.


hej, nie wiem z jakiego regionu pochodzisz ale u nas robi sie to lekko inaczej. U nas zwie sie to Ziemniaki po Cabańsku ludzież Chrzanowsku (Chrzanowianie zwani są cabanami)


Generalnie mamy do tego specjalne garnki zeliwne, masywne i ciezkie (rozne wielkosci) ze specjalnym zamykanym wiekiem (zakreca sie takie toto u gory zeby bylo szczelne) ale jesli sie nie ma pokrywe mozna zastapic darniem odwroconym do 'gory nogami' lecz wczesniej zakrywamy zalosc lisciami kapusty no i wszystko odbywa sie na ognisku. Sprawdzamy czy sa gotowe przykladajac zapalke - siarka do metalu i jesli sie zapali powinno byc gotowe. Jesli chodzio o garnki to w moich okolicach najlepsze robią 'cyganie' i taki garnek jest nie do zajechania.



Jak my robimy ??

To zalezy od wielkosci garnka. Ziemniaki kroimy na ksieżyce (cwiartki) marchew na grubsze plastry co by sie nie spalila jak bedzie cciensza. Cebule rowniez grubsze wiorka, kielbase w plastry, boczek w grubsze plastry (rowniez zeby sie nie spalil i dobrze jak jest bardziej tlustawy bo boczkiem obklada sie srodek garnka) Super sprawa jest dodanie pol surowego buraka przekrojonego na polowke. Mozna dodac udka kurczaka (surowe) lub najlepiej mieso krolika. Troche tluszczu (pol kostki smalcu) przyprawy jak pieprz, sol, wegeta.

Wiec tak, najpierw obkladamy 3/4 garnka plastrami bekonu (na sam dol 1/4 kostki smalcu poprostu wrzucic) Cala reszte wymieszac w jakims duzym naczyniu. Jakies 4-5 kg ziemniakow, 3-4 laski kielbasy, 3-4 cebule, 4 marchewki i pol buraka. Mieszamy wszystko i przyprawiamy. Na koniec dodajemy tluszcz (tak w palcach porozdrabniac i mieszac ze wszystkim)

Wszystko przelozyc do garnka i jesli mamy ten garnek z pokrywa mozna polozyc ze dwa liscie kapusty białej.

To wszystko dajemy na ognisko - te garnki maja nóżki wiec spokojnie bedzie to stalo nad ogniem. Ogień nie za duzy ale tez nie za mały. Jak juz bedzie slychac takie syczenie caly procej jest w toku ;) Po moze 30-40 min bedzie tak pachniec dookola ze dostaniecie ślinotoku ;) Jak juz pisalem mozna ten granek zastapic zwyklym jakims starym garem ale wazne zeby byl gruby nie cienki bo sie wsio moze spalic.

Wiele osob goscilem tym regionalnym przysmakiem (smieszna rzecza jest to ze kilkanascie km od nas wogole tego nie znaja) i kazdy jadl az mu sie uszy trzesły ;) Zawartosc gara znikala w mgnieniu oka. Za kazdym razem pytaja sie kiedy wypad na ziemniaki ;)

Do tego dobrze jest (jako dodatek) zaserwowac zimna mizerie - pychaaaaaaaaaa !!!!!

Ja ten przepis znam od dziecka. Sa rozne juz zmutowane i bardzo dziwne ale ten ktory dalem jest oryginalny. Moi rodzice (i babuszka) pochazą z chrzanowa;)))

tutaj daje link jakby ktos chcial sobie zobaczyc jak to mniej wiecej wyglada.

http://www.allegro.p...l_wyprzeda.html

Kiedys jechalem w strone bieszczad i odziwo na stacji benzynowej stały te garnki i bylem w lekkim szoku ale ccena tez powalala bo za garnek 15L trzeba bylo dac ok 450zl a tak srednio to po 150-200 ale oplaca sie mowie Wam to jest pychota nie jekies grille. 

juz mi slina pociekla...
Aha, jesli ktos bedzie chcial sobie zrobic w domu np w kastroli - ok zrobi ale to kompletnie nie bedzie to. Ognisko ma cos w sobie a co nie wiem.

Użytkownik null edytował ten post 08 październik 2009 - 13:44


Offline #18 SuperKtos

SuperKtos

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPipPip
  • 4520 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 08 październik 2009 - 13:39

Prazonki-pieczonki jak to woli
Potrzebne: ziemniaki, kielbaska, cebula.

Ziemniaki obrac i pokroic w czastki. Kielbase pokroic w kostke. Cebule pokroic w kostke.
W garnku np. takim co robicie sosy itp, ukladac warstwami ziemniaki, kielbaske, cebulke i posolic i popieprzyc kazda warstwe. Na koniec troszke podlac olejem ( nie za bardzo duzo, bo tluszcz z kielbasy i tak pusci. Szczelnie przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 20 minut. Czy gotowe mozna zawsze sprawdzic po miekkosci ziemniakow.
Jest pycha!I syte co wazne.


i te ziemniaki na dole sie nie przypala?

Offline #19 KawaZchili

KawaZchili

    Nowicjusz

  • Banned
  • 369
  • 0 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 październik 2009 - 13:50

daj boczej jak pisalem i nic sie nie spali

Offline #20 MissHeresy

MissHeresy

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 12
  • PipPipPipPipPip
  • 2947 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 październik 2009 - 13:50

i te ziemniaki na dole sie nie przypala?


Jak sie przypala- bedziesz mial pieczyste ;)

Najlepsze jadełko swiata i superszybkie to...Cudowne, Smakooowe
Dołączona grafika

Sposob spożycia ;)
- Odlepic papiera, wylozyc na czarny półmiseczek kwadratowy, kolejno odlepiac warstwy i wyjadac krem orzechowy.
Wyrzucacjąc reszte. Bedzie na suchy chleb dla konia.
Malo kalorii i malo sie je bo można sie wsciec przy oddzielaniu orzeszkowego od plew.
Mniam.

Zambesi




PLka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.