Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

przepisy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

Offline #1 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 30 kwiecień 2008 - 18:28

Większość z nas pracuje i nie zawsze ma ochotę stać przy garach kolejne pół dnia /ja lubię :) , takie zboczenie/,
a może najzwyczajniej ma już dosyć makronu z sosem pomidorowym z lidla lub aldi'ka
to post dla nas
proszę wpisywać proste, szybkie i koniecznie sprawdzone organoleptycznie przepisy na dania /czyt. smaczne/
wykopać przepisy z netu to nie problem, dlatego proszę tylko o potwierdzone przypadki
S M A C Z N E G O !!!


no zbyt wielu chętnych nie ma, no to może sam zacznę :)
mój dzisiejszy obiadek na początek:

3-4 ziemniki
jedna cebula /większa/
20-30 dkg boczku wędzonego /taki z polskiego sklepu/
15-20 dkg sera zółtego /jaki lubisz lub masz w lodówce/
ząbek czosnku
pieprz, przyprawy
sol lub vegeta

ziemniaki kroimy w większą kostkę ok 2-3 cm siekamy cebulke w drobną kosteczkę kroimy boczek, ser na tarkę albo pokroić np w paski całość wymieszać, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i zioła ja daję tymianek, oregano, bazylię... do smaku można odrobinę soli ale jeśli boczek i ser słony to nie polecam
tak spreparowane coś w żaroodpornym naczyniu wsadzamy do piekarnika 190 stopni 25-30 minut .........wyciągamy i gotowe proponuję podawać z pomidorkami koktajlowymi

Użytkownik redsea edytował ten post 30 kwiecień 2008 - 18:29

"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

Offline #2 Saurelin

Saurelin

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPip
  • 1299 postów
  • Gadu-Gadu: 1406335
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Tallaght
  • Zainteresowania:Literatura, kuchnia, film, robienie biĹźuterii itd

Napisano 13 czerwiec 2008 - 22:00

to ja wkleje linki do moich sprawdzonych szybkich przepisow

piers z kurczaka z ziolowym serkiem

pilaw z pieczarkami

makaron z pieczarkami

makaron z kulkami miesnymi

salatka z bobu

czarwony ryz

zupa krem z pieczarek

#3 Gość_Obelix_*

Gość_Obelix_*
  • Gość
  • 0

Napisano 13 czerwiec 2008 - 22:18

ja jestem kucharzem półprofesjonalistą i powiem wam że przepisy są dla cieniaków.

jak się do czegoś w kuchni zabieram to często nie wiem co to będzie, to się tworzy i zmienia w zależności od sytuacji na patelni i w garnku :)

lubię np. świeży ginger dodawać fajna przyprawa to też cumin.

a z szybkich dań skrzydełka kurczaka pieczone z ziemniakami. mniamusio.

smacznego

Offline #4 lena30

lena30

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 1744
  • PipPipPipPipPip
  • 4022 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:...chema mnie interesuje, nie podoba mi się...

Napisano 14 czerwiec 2008 - 00:36

uwiebiam sie "krzatac" w kuchni i bede nieskromna-wychodzi mi to niezle :)
nie bede sie juz dzis rozpisywac,ale zapodam cos prostego i smacznego:

winogrona(najlepiej bezpestkowe,obojetnie,zielone,czerwone,czarne) kroimy w cwartki+ser zolty w kostke+por (drobno siekamy)+majonez+wycisniety czosnek

avokado,pomidor,mozarella-kroimy w plastry i ukladamy na polmisku na przemian-polewamy pesto (lekko rozcienczonym z oliwa z oliwek)
smacznego :)
To możliwość spełnienia marzeń sprawia,że życie jest tak fascynujące.Paulo Coelho

Offline #5 Saurelin

Saurelin

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPip
  • 1299 postów
  • Gadu-Gadu: 1406335
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Tallaght
  • Zainteresowania:Literatura, kuchnia, film, robienie biĹźuterii itd

Napisano 14 czerwiec 2008 - 07:10

Obelix a co znaczy kucharz polprofesjonalista?
czy ja skoro gotuje codziennie od mniej wiecej 15 lat to juz jestem profesjonalista? :)

Offline #6 WooPeeA

WooPeeA

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 1
  • PipPip
  • 397 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 czerwiec 2008 - 13:45

Świetny temat. Kucharz ze mnie żaden.. Ale jak coś znajdę, wkleję. :lol:

Offline #7 Cleopatra

Cleopatra

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 10
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5395 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Stomatologia <br />Polityka<br />Historia<br />Muzyka<br />Postcrossing.<br />

Napisano 14 czerwiec 2008 - 15:58

Witam!

Zawsze w końcu mozna zamówic coś z Take Way B) . To taki obiad, tylko,ze po Irlandzku:)

Pozdrawiam: Hamalielka

Czlowiek boi sie czasu - czas boi sie piramid...

Offline #8 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 16 czerwiec 2008 - 20:33

do tego można podać taką trochę inną sałatkę genialnie prosta :-)
potrzebne nam będzie:
- kiść winogron /bezpestkowe/
- puszka słodkiej kukurydzy
- łyżeczka masła

masełko roztapiamy na patelni... dodajemy odsączoną kukurydzę oraz umyte /i oddzielone od gałązki oczywiście/ winogrono całość dosłownie chwileczkę trzymamy na patelni mieszając aby lekko się podgrzało winogrona powinny być lekko szkliste od masła /nie smażyć !!!/ tak przygotowane podajemy na stół
-smacznego-
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

Offline #9 capricornus

capricornus

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 2
  • PipPip
  • 278 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Dublin/ Newbridge in my heart...but my body somewhere...;(

Napisano 07 lipiec 2008 - 13:56

Na prośbę w forum o poszukiwaniach cukierni, umieszczam przepis na sałatke z kurczakiem. Dość wyszukana,ale ciekawa i jesli ktoś lubi kurczaka i ryż to mysle,ze posmakuje mu. Moj mąż ze względu na curry mowi,ze je sie bez końca ;P Ile byś nie zjadł chce się wiecej B)

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki podam w trakcie komponowania całości, wytłuszczę dla lepszego wglądu w skład.
Na 4-5 osób:

Gotujemy dwie dość duże piersi z kurczaka,może byc jedna podwójna w wodzie z wegetą i curry ( curry tylko odrobine dla koloru). Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kostke tak mniej wiecej 0,5- 0,7 cm.

W tzw miedzyczasie gotujemy 250 g ryżu,może byc ten w woreczkach (wtedy 2 po 125g bo z reguły tak pakuja ) bo się tak nie klei i doskonale sie z tego powodu nadaje do sałatki. Ja tu używałam niebieskiego z T###o.

Przestudzony ryz mieszamy z pokrojonym kurczakiem i dorzucamy do tego:
- duża puszkę ananasa, ja zawsze daje tyle ,ze mi zostają 2-3 plastry w puszce, proponuje kupic w plastrach i samemu pokroic w kostkę, kto kupował wie czemu :lol:
- dwie małe puszki kukurydzy małej, jest tu taka fajna malutka i slodka i dobra w zielonym opakowaniu,nie pamietam nazwy, albo jedna duża do wyboru B)
- troche mandarynek z puszki, ile,juz według gustu, ja dodaje tak dobra garść, reszta do ozdobienia góry,
- pół kubka sparzonych i osuszonych rodzynek
- 3/4 kubka sparzonych i osuszonych orzechów włoskich, nie trzeba obierac ze skórki, chyba,ze ktoś woli, ma cierpliwość i sa gorzkie, staram sie wiec kupic ładne ;)
- solimy i pieprzymy do smaku wg upodobania i dodajemy curry tez w zaleznosci od tego jakie mamy, bo wiadomo,ze są rożne, ostrzejsze lub słabsze,ma nadac kolor i smak, jak sie przegryzie i tak bedzie inna
- no i majonez, tak zeby nie pływało.I tu sie rozpłacze na H##M##SEM ;) Tragedia!!! Zanim posolicie i przyprawicie pieprzem pamietajcie,że jak macie H###### to trzeba z sola i piperzem ostrożnie, no i dla mnie jest za cieżki i za tłusty. Polecam w polskim sklepie jak ktoś ma blisko albo Win###y albo sałatkowy jesli idzie dostac , duży wybór jest chyba na Capel Str.Tylko,zeby nie bylo,ze robie reklame!!!!

Schłodzic, podawac po conajmniej 2-3 h, najlepsza na nastepny dzien ,albo jak juz nie ma :P

SMACZNEGO!!!!!!!!
granice to tylko halucynacje ludzi bez wyobrazni...
.-------------------------------------
najlepsze rzeczy zdarzaja sie wtedy, gdy sie ich nie spodziewamy...

Offline #10 dytuś

dytuś

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 08 lipiec 2008 - 10:47

No to ja może coś na przystawkę:

KRABY W GREJFRUTACH

2 grejfruty - najlepiej czerwone
1 op pałeczek krabowych (nie są już drogie i dostępne chyba w każdym markecie)
sok z cytryny
pieprz
śmietana
oliwki
natka pietruszki
plasterek cytryny


Grejfruty przepołowić na pół. Wydrążyć miąższ. Kraby pokroić w kostkę i wymieszać z miąższem, dodać pieprz i kilka kropel soku z cytryny.
Taką masę przełożyć do oczyszczonych połówek grejfruta.
Całość ozdobić śmietaną i pokrojonymi w krążki oliwkami, posypać odrobiną pieprzu, dołożyć plasterek cytryny i gałązkę natki pietruszki.

Gotowe!

Przepis nie jest zbyt skomplikowany ale naprawdę smaczny i bardzo gustowny do podania na wszelkiego rodzaju przyjęciach lub nawet na zwykłej parapetówie!

Smacznego! :D

Offline #11 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 03 wrzesień 2008 - 20:27

wieczorne przekopywanie lodówki :o
znalazłem:

dwa pomidory
Załączony plik  1.JPG   74,48 KB   22 Ilość pobrań

pół główki sałaty lodowej
Załączony plik  2.JPG   58,32 KB   23 Ilość pobrań

paprykę
Załączony plik  3.JPG   43,84 KB   23 Ilość pobrań

pół butelki dresingu /z aldi'ego/
Załączony plik  4.JPG   50,72 KB   24 Ilość pobrań

mrożony kurczak sałatkowy; pół paczki /też z aldi'ego/
Załączony plik  5.JPG   48,66 KB   33 Ilość pobrań

kurczaka przyprawiamy np. słodką papryką, vegetą, pieprzem itp....
wkładamy do piekarnika na 10-15 min na ok 200 C
Załączony plik  6.JPG   62,79 KB   28 Ilość pobrań

w tym czasie rozszarpujemy :o sałatę
Załączony plik  7.JPG   65,95 KB   22 Ilość pobrań

kroimy pomidory w cząsteczki
Załączony plik  8.JPG   63,79 KB   23 Ilość pobrań

do tego drobno paprykę /ja dałem połowę/ troszkę przypraw do smaku...
Załączony plik  9.JPG   103,69 KB   23 Ilość pobrań

wlewamy dresing dodajemy kurczaka z piekarnika
Załączony plik  10.JPG   81,62 KB   22 Ilość pobrań

i całość delikatnie przemieszamy...
Załączony plik  11.JPG   78,53 KB   35 Ilość pobrań


przełożyć do jakiegoś ładnego naczynia /wszak jemy oczami; ja sobie darowałem ten element/ i natychmiast podawać, kurczak powinien być ciepły

SMACZNEGO
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

Offline #12 tetiszeri

tetiszeri

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • -1
  • PipPipPipPip
  • 1331 postów
  • Miejscowość:Dublin/W-wa

Napisano 04 wrzesień 2008 - 07:55

A ja ostatnio mam ochote na kuskusa:

Kroje cala czerwona cebule oraz cukinie w kostke i podsmazam, a raczej spacam na oliwie. Gotuje kuskusa, przerzucam do miski, dodaje pokrojona czerowna papryke, cukinie z cebula oraz posiekana, wielka garsc natki od pietruszki. Pieprz, sol i sok z cytryny do smaku. Salatke jem np z usmazona rybka :o

Offline #13 ejti

ejti

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 23
  • PipPip
  • 468 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Lala land
  • Zainteresowania:Electronic music addicted fan

Napisano 06 listopad 2008 - 13:10

up

macie jeszcze jakies ciekawe przepisy do zrobienia na szybko?
:blink:
"Have you ever danced with the devil under the pale moon light?"

Offline #14 alealeale

alealeale

    Life = online

  • Użytkownik forum
  • 0
  • PipPipPipPipPip
  • 2802 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 06 listopad 2008 - 13:33

Mnie ostatnio jakos tak na zupki. A to ulubiona z ostatnich.

Wersja bezmiesna.

Czas przygotowania 30min.

Zupa z soczewicy:

Skladniki:
- Cztery garscie soczewicy (jakiej kto woli - ja robie z zielonej)
- Lyzka stolowa, albo dwie czosnkowego sosu chilli (ale chyba wiecej wlewam)
- Duza szczypta oregano (i tak zawsze dodaje jeszcze kolejna)
- Szczypta ziol z sola czosnkowa (Vegeta czy podobny wynalazek pewnie tez sie nada)
- Szczypta pieprzu
- Dwie lyzki stolowe oliwy z oliwek
- Lyzeczka soli
- Dwa mlode ziemniaczki
- Jedna marchewka
- Jeden korzen pietruszki
- Fragment z korzenia selera (ile kto lubi w zupie)

Opcjonalne:
- Pora
- Kapusta wloska
- Cebula

Sposob przygotowania:
Soczewice namaczam 8-12 godzin w glebokim talerzu wypelnionym woda powiedzmy w 3/4. Pamietajcie o tym aby oplukac soczewice przed moczeniem.
Jakos tak, zeby poziom wody byl dobrze powyzej soczewicy. Na oko. Niektorzy nie namaczaja soczewicy, tylko ja zlewaja wrzatkiem przed gotowaniem. Jakos wole sobie namoczyc. ;) Jak sobie na lunchu, albo przed wyjsciem do pracy zaleje soczewice, to po pracy i po zakupach jest akurat. :blink:
Gotuje wode w garnku razem z soczewica, gdy zawrzy dorzucam pokrojony w kostke zestaw warzyw i wszystkie przyprawy/dodatki.
Gotuje jakos 20 min. Roznie, zalezy czy mam apetyt na bardzo miekka soczewice i gestsza zupke, czy na troszke twardsza.
Najlepiej smakuje z kromka zytniego chleba na zakwasie, ewentualnie czerstwym/suchym kawalkiem innego pieczywa albo bez niczego.

Edit: Zapomnialem dodac, ze to wychodzi jakos 2 porcje zupy dla osoby, ktora nie potrzebuje duzo zjesc, aby sie nasycic. ;)

Użytkownik 33lncr edytował ten post 06 listopad 2008 - 13:50


Offline #15 Saurelin

Saurelin

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPip
  • 1299 postów
  • Gadu-Gadu: 1406335
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Tallaght
  • Zainteresowania:Literatura, kuchnia, film, robienie biĹźuterii itd

Napisano 18 listopad 2008 - 09:54

to ja dodam 2 nowe przepisy

Piersi kurczaka z musem jabłkowo cebulowym.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 średnie jabłka
2 średnie cebule
Łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki miodu
Sól, pieprz,
Słodka i ostra papryka
&frac14; szklanki białego wina
1 łyżka śmietany
Oliwa
Majeranek

Przygotowanie

Piersi z kurczaka natarłam przyprawami i odstawiłam na około godzinę do lodówki.
Następnie podsmażyłam je na oliwie na złoto z obu stron. Jabłka pokroiłam w ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, skropiłam cytryną. Cebulę pokroiłam w krążki. Podsmażonego kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia podsmażyłam około 3-4 min jabłka i cebule, następnie przełożyłam do kurczaka. Wymieszałam wino, miód, pół łyżeczki majeranku (można więcej, ja nie chciałam, żeby dominował), papryki i pieprz. Zalałam tą miksturą jabłka. Piekłam około 45 min w temp 160 st. Następnie odłożyłam kurczaka na talerze, a jabłka i cebulę zmiksowałam i przetarłam do garnka. Doprawiłam jeszcze odrobinę, doprowadziłam do wrzenia mieszając, dodałam śmietanę do musu.
Polałam kurczaka musem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Krem ziemniaczany z wedzonym boczkiem
Składniki:
500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
150 g marchewki, obranej i pokrojonej w krążki,
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy
400 g wędzonego boczku
1,5 lira bulionu warzywnego
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
2 ząbki czosnku ( w łupinach)
Pół łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie
Oliwę rozgrzewam w garnku, wrzucam do niej ziemniaki, marchew i czosnek. Smażę mieszając około 10 min. Następnie wyciągam czosnek, a do warzyw wlewam bulion, doprawiam i gotuję około 20 min na małym ogniu. W międzyczasie boczek kroję w paski lub kostkę i podsmażam aż jest chrupiący. Gdy ziemniaki są miękkie miksuję je żyrafą, dodaje sok z cytryny, natkę oraz boczek. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i podaję. Cudownie smakuje z pieczywem czosnkowo ziołowym.

Offline #16 Saurelin

Saurelin

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 8
  • PipPipPipPip
  • 1299 postów
  • Gadu-Gadu: 1406335
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Tallaght
  • Zainteresowania:Literatura, kuchnia, film, robienie biĹźuterii itd

Napisano 22 listopad 2008 - 13:09

Kurczak z owocami
Składniki na 2 osoby:
2 piersi z kurczaka,
4 połówki brzoskwini z zalewy
4 krążki ananasa z zalewy + zalewa.
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Mielony kminek

Przygotowanie
Mięso pokroić w paski, posypać przyprawami, odstawić na 5 min.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć na złoto z obu stron.
W międzyczasie pokroić owoce. Dorzucić je do kurczaka. Podsmażyć jakieś 2-3 min mieszając. Dodać zalewę i dusić około 5 min. Podawać z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej.

Offline #17 ignis

ignis

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 3
  • Pip
  • 197 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:zielonej krainy ( Blackrock)

Napisano 27 styczeń 2009 - 14:52

Właśnie zjedliśmy i pychota. Gotowanie mi zajelo 25 minut z sosem grzybowym ale może być to dodatek do mies . Polecam :)

Placki z kiszona kapusta.
25 dag kapusty kiszonej
szklanka mleka
szklanka mąki
jajko
sól, pieprz
ostra papryka
olej do smażenia


Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Lekko przestudzić.
Mleko zmiksować z mąką, jajkiem i przyprawami. Wymieszać z kapustą.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, lekko spłaszczając formować małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.
Świetnie smakują z jakimś pikantnym sosem albo po prostu z ostrym keczupem.

Użytkownik ignis edytował ten post 27 styczeń 2009 - 14:53


Offline #18 Gatinho

Gatinho

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 26 marzec 2009 - 11:50

Dla mnie najszybsze jest pieczenie udek z kurczaka...no i one zawsze smakuja. Jedyne co trzeba zrobic to posypac udka przyprawa...pieka sie same. Lepsze fekety beda jesli kurczaka zostawimy zasypanego przyprawami na noc. Ja robie mieszanke z papryki, curry, soli, ewentualnie jakies ziola.
Jesli potrzeba czegos bardziej "wykwintnego" to kupuje piersi z kurczaka i paczke krakersow. Piersi kroje, przprawiam, ale bez soli, chyba ze ktos lubi duzo, obtaczam w jajku i krakersach a potem do piekarnika.
Pieczenie jest wygodne bo mozna do pieca dorzucic ziemniaki...bez obierania :D

No a juz najlepsze to wszystko bedzie z twarozkiem...mozna dodac cebulke, pieprz...

Offline #19 misiek991

misiek991

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 62 postów

Napisano 03 kwiecień 2009 - 16:20

Wczoraj serwowalem w domu, bardzo odswiezajace, smaki dziecinstwa, szkolnych stolowek
Ziemniaczki gorace i zimny sledzik (matjas z wiaderka) cebulka w kostke, polane kwasna smietana.
Uch a robota na 15 - 18 minut

#20

  • Gość
  • 0

Napisano 03 kwiecień 2009 - 18:49

A ja uwilebiam słatki wartwowe ostanio wyprobowalam przepis jednej z netu i powiem ze swietna B)
http://zpierwszegotl...tka-z-tunczyka/ poolecam rownież sałatke gyros ...mniamuśna




PLka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.