Skocz do zawartości


- - - - -

Pierś inaczej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1

  • Gość
  • 0

Napisano 29 kwiecień 2008 - 15:16

:)
Znacie może fajny, szybki i prosty przepis z filetem z kurczaka w roli głównej?

Offline #2 jmlopez

jmlopez

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 178 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin (Santry)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 15:44

a już myślałem że tu będzie o innych piersiach :)

Offline #3 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 15:49

a już myślałem że tu będzie o innych piersiach :)


Ejj jmlopez to dział kuchnia; z drugiej strony w piersi w kuchni... czemu nie. :)
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

#4

  • Gość
  • 0

Napisano 29 kwiecień 2008 - 15:53

no właśnie poczytalność post ma, ale przepisów brak!!!!

Offline #5 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 16:05

no właśnie poczytalność post ma, ale przepisów brak!!!!


Prszę bardzo:

piersi /te od kurczaka :) / pokroić w paski
odtoczyć w panierce / Bułka tarta, jajko/
usmażyć
przygotować dip /jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku i co tam kto lubi.../
do tego ja serwuję różyczki brokuł duszone na masełku /może być inna mrożonka/, posypane uprażonymi płatkami migdałowymi /robi się je, tak jak bułkę tartą na maśle i patelni/
szyko prosto i smacznie
całość z myciem garów to 25 min.
smacznego!!!
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

#6

  • Gość
  • 0

Napisano 29 kwiecień 2008 - 16:06

Prszę bardzo:

piersi /te od kurczaka :) / pokroić w paski
odtoczyć w panierce / Bułka tarta, jajko/
usmażyć
przygotować dip /jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku i co tam kto lubi.../
do tego ja serwuję różyczki brokuł duszone na masełku /może być inna mrożonka/, posypane uprażonymi płatkami migdałowymi /robi się je, tak jak bułkę tartą na maśle i patelni/
szyko prosto i smacznie
całość z myciem garów to 25 min.
smacznego!!!

nareszcie...
dzięki

Offline #7 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 16:09

nareszcie...
dzięki


drobiazg :) , polecam się na przyszłość, uwielbiam gotować
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

Offline #8 miria

miria

    Stały bywalec

  • Użytkownik forum
  • 18
  • PipPipPip
  • 861 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 29 kwiecień 2008 - 16:18

ja też skorzystam kiedyś z przepisu redsea, ale jak nie mam czasu lub chęci to podsmażam paski z piersi kurczaka + sos słodko-kwaśny + ryż na sypko

Offline #9 TheAppo

TheAppo

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 29 kwiecień 2008 - 16:33

Mój ulubieniec: Kurczak po florencku
Pierś z kurczaka dzielisz poziomo na 2. Każdą z części delikatnie rozbijasz, następnie dodajesz ser feta do środka i owijasz piersią (jak rulonik), dusisz na małym ogniu aż ser zacznie delikatnie wypływać. (Sól, pieprz, może odrobina tabasco i zioła prowansalskie - lubię dodawać sporo oregano). Przenosisz na inną patelnię i znowu dusisz aby utrzymywać temperaturę. Na poprzedniej przysmarzasz/dusisz jakieś warzywa (najlepiej mix). Dodatek skrobiowy to 2 ziemniaki z pomidorem lub ryż. Jeżeli robię to danię na ostro to dodaję ryż z gęstą śmietaną na nim (dla wyrównania balansu ostre-delikatne), obok dajesz piramidkę białych szparagów z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego. Ustrajasz granulowanym kolorowym pieprzem... tyle :)

Poprostu palce lizać :)

Offline #10 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 16:35

ja też skorzystam kiedyś z przepisu redsea, ale jak nie mam czasu lub chęci to podsmażam paski z piersi kurczaka + sos słodko-kwaśny + ryż na sypko


można i tak :)
to najpopularniejszy sposób na "chińską" kuchnię he! he! rodem z reklamy uncle bean's, ale tym przypadku proponuję zrobić "marynatę" z sosu sojowego i ząbka czosnku 30min /idealnie godzinka/ poleżakują sobie w nim paski z ptaka i dopiero w takim stanie na patelnie, mięsko smakuje zdecydowanie lepiej :) . Tylko sos nie najtańszy!!! bo zawartość octu w tych tanich jest straszna, zabija wszystko co się nim przyprawi...
smacznego!!!

Użytkownik redsea edytował ten post 29 kwiecień 2008 - 16:45

"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

Offline #11 rose

rose

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 29 kwiecień 2008 - 17:30

Filet z kurczaka w parmezanowej panierce www.pychotka.pl


Składniki:
2 filety z kurczaka
5 dkg tartego sera parmezan
? szklanki mąki
5 migdałów
1 jajko
olej
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, rozbić lekko. Wymieszać tarty parmezan z mąką i obranymi ze skórki, drobno posiekanymi migdałami. Jajka skłócić. Każdą porcję mięsa zanurzyć w jajku, obtoczyć w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety na złoty kolor, dopiec w piekarniku. Podawać z warzywami z wody i frytkami.

Użytkownik rose edytował ten post 29 kwiecień 2008 - 17:31


Offline #12 Rira

Rira

    Freak not on a leash

  • Użytkownik forum
  • 232
  • PipPipPipPipPip
  • 3599 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 29 kwiecień 2008 - 18:55

Hej


A ja właśnie skończyłem gotować . Co prawda nie pierś z kuraka (nie miałem już w zamrażarce) ale podzielę sie z wami moim przepisem . Nie miałem pomysłu co ugotować wiec po prostu otworzyłem lodówkę ,szafki i powyciągałem kilka rzeczy . Były to

1 bekon
2 pomidory z puszki
3 2 cebule
4 5 ząbków czosnku
5 makaron spaghetti


6 rice viniger
7 majeranek
8 suszone kawałeczki papryki (tej malej pikantnej )
9 vegeta
10 sol , pieprz
11 szampan(to dla mnie :) )



A jak to zrobiłem

Cebule obrałem posiekałem na drobne kawałki , to samo czosnek . Podsmażyłem to razem az zrobiło sie złotawe. (około 7 min) i przełożyłem do miseczki . Bekon pokroiłem na w "kwadraciki" i również podsmażyłem . Do bekonu dodałem poćwiartowane pomidory z puszki To dusiło sie jakieś 10 min , po tym czasie dodałem majeranek i rice vinger . Po chwili na patelni wylądowały również podsmażony wcześniej czosnek z cebula . W tym czasie makaron już dochodził a ja miałem juz tylko pół butelki szampana ;) Na patelni wlałem jeszcze pół lampki wina które zostało z moich urodzin :) i gotowałem to razem przez 5 min , Teraz wrzuciłem makaron i sos razem go dużego garnka i obiad gotowy . Sam sie zdziwiłem bo smakuje podobnie do spaghetti które jadłem na Rzymie ...ale to chyba przypadek :)


Jeśli ktoś sie odważy skopiować "mój przepis" to robi to na własną odpowiedzialność :) Za zatrucia pokarmowe nie odpowiadam


Pzdr


A oto co stowrzylem :)

Załączone pliki


Honestly Garda...that wasn't a burnout...the clutch slipped on me...

Offline #13 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 19:10

5 makaron spaghetti

A oto co stowrzylem :)


Ło matko !!! posiekałeś ten makaron? toż to barbarzyństwo :)
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

Offline #14 Rira

Rira

    Freak not on a leash

  • Użytkownik forum
  • 232
  • PipPipPipPipPip
  • 3599 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 29 kwiecień 2008 - 19:17

Ło matko !!! posiekałeś ten makaron? toż to barbarzyństwo :)


Tak troche .. winny wysoki sadzie... :)
Honestly Garda...that wasn't a burnout...the clutch slipped on me...

Offline #15 redsea

redsea

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 83 postów
  • Gadu-Gadu: 8633074
  • Miejscowość:Wrocław/Dublin
  • Zainteresowania:stara i leniwa doopa jestem ;-)

Napisano 29 kwiecień 2008 - 19:20

Tak troche .. winny wysoki sadzie... :)


pod wpływem alkoholu; wybaczone :)
"B??g mi przebaczy. To jego zaw??d."Heinrich Heine

#16 Gość_Obelix_*

Gość_Obelix_*
  • Gość
  • 0

Napisano 29 kwiecień 2008 - 19:37

paseczki kurczaka, smażony z chińskimi warzywami i z dodatkiem curry paste ryżu i rodzynek :)

Użytkownik Obelix edytował ten post 29 kwiecień 2008 - 19:38





PLka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.