Polska Msza
Napisano 01 wrzesień 2006 - 22:52
Wiem tylko ze w centrum,ale na jakiej ulicy?
Mialy byc informacje w prasie ,ale na takowe nie trafilem.
Napisano 05 wrzesień 2006 - 08:34
Napisano 05 wrzesień 2006 - 22:25
Moze sie jednak ktos znajdzie co wie i odpowie na moje pytanie
Napisano 05 wrzesień 2006 - 22:48
Msza w kazdą niedzielę o godz. 10, 14 i 18
Spowiedź: 30 minut przed Mszą św., w trakcie Mszy i po nich.
Adoracja: I niedziela miesiąca, godz. 14-18
Sakrament Chrztu: 2 niedziela miesiąca, godz. 14
Kursy:
Kurs dla narzeczonych: Niedziela po Mszy o godz. 14 (co 2 tygodnie)
Kurs do sakramentu bierzmowania: Niedziela, po Mszy o godz. 18
Przygotowanie do I Komunii Św.: Niedziela po Mszy o godz. 14
Napisano 06 wrzesień 2006 - 15:43
Napisano 12 wrzesień 2006 - 19:03
Idac od Tesco w gore deptakiem za Argosem skrecamy w lewo i to jest ten kosciol na wprost.
Albo:30m ponizej dyskoteki ICON.
17.09 w niedziele nie bedzie mszy wyjatkowo,gdyz w Dubline bedzie wizytowal Prymas Jozef Glemp, ale za to bedzie msza w jezyku polskim w sobote 16.09 o godz 20.30.
Zaprasza ksiadz Szymon Czuwara.
Napisano 27 wrzesień 2006 - 11:28
Napisano 27 wrzesień 2006 - 12:06
podaje link do artukulu
http://wiadomosci.wp...mp;ticaid=12666
Użytkownik Karolina K. edytował ten post 27 wrzesień 2006 - 12:07
Napisano 28 wrzesień 2006 - 21:52
A ty zauwaz ,ze to jest forum dla miasta LIMERIC!!!!nie sluchaj ich nikt ci nie podal poprawnego adresu polskiegie kościola w dublinie. nowy polski kościol znajduje sie na High Street, w niedziele msze odbywaja sie o 10.30, 14.30 i 18. jest jeszcze polska msza o 19 u dominikanow ale nie wiem dokladnie co to za ulica. pozdrawiam:)
podaje link do artukulu
http://wiadomosci.wp...mp;ticaid=12666
A nie dla Dublina.....
Sa tez msze w innych miastach naszego rejonu(np Tipperery 1 w miesiacu)ale nie pamietam dokladnie kiedy i gdzie.
Jak kto chce to sie dowiem.
Napisano 01 październik 2006 - 16:19
Pozdrawiam
Napisano 02 październik 2006 - 11:37
Napisano 05 październik 2006 - 14:26
Droga Katarzyno!No tak tylko co z ludzmi ktorzy pracuja od piatku do niedzieli. Czy nie moglyby odbywac sie Msze jak do tej pory w srody wieczorami? Bylo dosc duze zainteresowanie. Moze podda ktos taka mysl ksiedzu. Prosze i pozdrawiam
specjalnie dla ludzi pracujących od piątku do niedzieli odprawiana będzie msza św w soboty o godzinie 20:30. Na pewno bedzie miala swoja specyfikę:
Panu Bogu oddamy to co mamy najcenniejsze w ten sobotni wieczór - tę odrobinę sił jaka nam jeszcze została po pracowitym dniu. Być może bedzie to msza z takim wlasnie ascetycznym klimatem, ale bedzie miala swoja mistyczna atmosfere: to wieczorem wlasnie Pan Jezus objawil się w Emaus, to wieczorem odprawil pierwsza Eucharystie, To w nocy a nie w dzień wlasnie narodził się i zmartwychwstał.
Poza tym myślę że nie tylko miejsce jest ważne, ale i czas tez. Ale teologia niedzieli to juz zupelnie inny temat. A kto wie czy nie jeden z aktualniejszych dla nas. Dla nas zyjacych tu i teraz. W czasie i w przestrzeni.
A Panu Bogu dziekujemy za ksiedza. Pierwszego od 2 lat ktory dostrzegl tych co pracuja na Raheen, czyli nie tylko w Dellu.
Napisano 05 październik 2006 - 18:09
Mam jakies szanse na pozytywne rozpatrzenie mojej prosby???
Napisano 12 październik 2006 - 21:31
Napisano 15 październik 2006 - 20:14
Napisano 15 październik 2006 - 20:43
to juz nieaktualne bo kosciol jest przeniesiony nie jestes w temacieW Dublinie działa Polski koścół. Znajduje się on na ulicy Halston Street (boczna od Capel Street). Najłatwiej trafić na miejsce idąc od szpicy w kierunku Jervis Shopping Centre, idziemy do końca Henry Street potem skręcamy w prawo, pierwsza w lewo i trzecia w prawo za małym parkiem i jesteśmy na miejscu. Msze odprawia Ks. Jaroslaw Maszkiewicz.
Msza w kazdą niedzielę o godz. 10, 14 i 18
Spowiedź: 30 minut przed Mszą św., w trakcie Mszy i po nich.
Adoracja: I niedziela miesiąca, godz. 14-18
Sakrament Chrztu: 2 niedziela miesiąca, godz. 14
Kursy:
Kurs dla narzeczonych: Niedziela po Mszy o godz. 14 (co 2 tygodnie)
Kurs do sakramentu bierzmowania: Niedziela, po Mszy o godz. 18
Przygotowanie do I Komunii Św.: Niedziela po Mszy o godz. 14
Napisano 07 listopad 2006 - 18:20
Pozdrawiam
Napisano 13 listopad 2006 - 01:16
1. tytułem przedstawienia się, choć z pewnością się znamy przynajmniej z widzenia - w razie czego spotkać mnie możesz ne extended 9 linia tzw stara czyli serwery
2. jeśli możesz zarabiać pieniądze posługując się językiem angielskim, to pewno możesz też uczestniczyć w mszy św. po angielsku jaka na pewno odprawiana jest w tygodniu na raheen.
3. nasze uświęcenie odbywa się poprzez mszę św. niedzielną i jest to swego rodzaju powód do dumy że jako jedni z pierwszych w Limeryku składamy Panu pierwociny. Msza św. w tygodniu to kwestia prywatnej dewocji czy jak kto woli pobożności. Natomiast Niedziela to cotygodniowa pamiątka Jesusowego zmartwychwstania i bez uczestnictwa w tym zmartwychwstaniu my nie zwrtwychwstaniemy.
4. Z tym poświęceniem to już bez przesady. Autobusy Della podwożą Cię prawie pod sam kościół. Z tego co widzę to ksiądz stara się teraz żeby kazania były krótkie a treściwe i żeby punktualnie zaczynać. Ogłoszenia też są zwięzłe. Jak ktoś chce się szybko potem do łóżka położyć to na powrót z Eucharystii może odżałować te 10 euro na taksówkę z sześciu paczek jakie Dell co dwa tygodnie przelewa na konto. Czy jest tutaj sens w ogóle pisać o jakiejkolwiek ofierze jak się porówna powyższe z drogą na Golgotę? Coś za bardzo się ta msza kojarzy z herbatkami chyba i przyjemnymi spotkaniami a za mało z Jego bolesną męką.
5. Dajmy na to że będziesz kiedyś brała ślub i dajmy na to że będzie to kościelny (tak dla przykładu, bo kto wie czy już nie jesteś mężatką). Otóż wyobraź sobie że ceremonia ślubna w czasie której przy obecności księdza jako kwalifikowanego świadka waszego oddania się sobie wzajem jest wyznaczona na sobotę ofnastego sierpnia. No i Tobie akurat tak się układa, że pasuje Ci przyjść dajmy na to w środę. jakieś cztery dni póżniej, albo dwa dni wcześniej....
6. Oczywiście msza w tygodniu to rzecz piękna ale nie konieczna. W przeciwiestwie do niedzielnej która może i uciążliwa, ale tym bardziej uświęcająca.
z modlitwą
Artur
Napisano 14 listopad 2006 - 10:21
Nie prosilam o ocene mojej osoby, ktora tak wzniosle opisales, tylko o mozliwosc odprawiania Mszy w tygodniu. Wiec nie wiem kto dal Ci prawo do takich osadow mnie samej.
No coz, jak to mowia Palak potrafi.
Bardzo Cie prosze nie komentuj juz wiecej.
Napisano 15 listopad 2006 - 18:49
jak Ci odpisałem, Mszy w tygodniu masz dostatek, rano w południe i na wieczór, gdzie tylko chcesz w Limeryku poczynając od kościołów parafialnych, kończąc na Augustianach, Dominikanach i Redemptorystach.
Chrystus zmartwychwstał w niedziele i niedziela jest dniem wybranym. To jest kwestia wiary. Chcesz to przyjdź. Teraz możesz.
pozdrawiam
Artur